Anul apariției: 2012
Gen: -literatura
Număr de pagini: 88
Dimensiuni (cm): 11 x 16
ISBN: 978-973-7659-60-5

Preţ (RON): 10

Descriere

“Ce este o moftemă?

        Cel mai scurt răspuns ar fi acesta: o moftemă este un exerciţiu de lectură a unui text de/sau despre I. L. Caragiale, finalizat într-un alt text, dedus, care aspiră la a fi mai mult decît un moft şi nu mai puţin decît o temă.

        Amintindu-mi, însă, şi de experienţa pe care am avut-o cu prilejul elaborării Oftalmoftologiei* aş putea formula şi astfel: moftema reprezintă un prim rezultat cuantificabil al aplicării „ştiinţei” descrise în oftalmoftologie. Este expresia literară a unei funcţii logico-lingvistice cu ajutorul căreia putem pune în evidenţă un număr nedefinit de conexiuni, semantice şi sintactice, între interiorul universului literar al operei caragialiene şi exteriorul concentric al literaturii şi culturii române, în ansamblul lor.

Într-un alt registru, forţînd poate o comparaţie, aş putea spune că moftema este un organit lingvistic delimitat de două membrane semantice: una interioară şi o alta exterioară. Cu funcţii analoge celor ale mitocondriei. Metaforic vorbind.” – Vasile Gogea

(https://vasilegogea.wordpress.com/2012/12/16/in-curind-mofteme-intre-copertile-unei-carti/)