Alexandru Uiuiu (n. 20 martie 1962 în Fedru, Bistrița-Năsăud) este un poet, prozator și dramaturg român.

A urmat Facultatea de Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” la Cluj Napoca (1982-1986) și din 2006 este doctor în Filosofie al aceleiași facultăți, titlu obținut cu calificativul „Magna cum laude”.
A fost vicepreședinte al primului Consiliu Judetean al județului Bistrița-Năsăud, funcție pe care o deține pînă în 1996. Alături de Andrei Marga, rectorul de atunci al UBB, pune în această perioadă bazele extensiei universitare de la Bistrița a UBB Cluj Napoca.

Participă la cursurile de Management cultural – Școala de vară a Asociației Regiunilor Europei, Cracovia, Polonia, 1997. În 1998 devine redactor-șef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN”, iar ulterior director la Centrul Județean al Creației Populare.

Actualmente este lector. dr. asociat în cadrul Facultății de Studii Europene din cadrul Extensiei Bistrița a UBB Cluj Napoca și îndeplinește funcția de Director executiv al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național, Bistrița-Năsăud.

Ca scriitor debutează în 1988 la „Vatra” cu un grupaj de proze scurte recomandate de Mihai Sin, și în volum cu Felia amară, povestiri, (Euphorion, Sibiu, 1993). Cartea este premiată pentru debut la Salonul Național de carte de la Cluj.

A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la „Cadran”, „Minerva”, „Euphorion”, „Familia”, „Contrapunct”, „Luceafărul”, „Steaua”, „Hyperion”, „Convorbiri literare”, „Mișcarea literară”, „Discobolul”, „Echinox”, „artPanorama” ‚Vatra” șa. În anul 1998 fondează revista de cultură etnologică și etnografică “Zestrea”. Devine membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu la recomandarea lui Mihai Ursachi și a lui Mircea Ivănescu.

A fost nominalizat de două ori la Premiile Uniter pentru “Cea mai bună piesă a anului” cu Marea scofală sau Așteptând-o pe Godette, 1999, și cu N-ai să-nțelegi nimic sau cât teatru e-n teatru, 2000. Piesa Pragul a fost transpusă radiofonic în cadrul programului “Dramaturgi români contemporani” la Radio Romania, în regia lui Gavril Pinte, cu actrița Andreea Bibiri.

Lucrările sale poartă amprenta unei înțelegeri profunde a vieții și a unei preocupări constante asupra destinului uman. Temele sunt general umane – iubirea, moartea, relația tată-fiu, problemele cuplului – are un stil propriu de abordare compus dintr-un melanj de condescendență, fină ironie, umor și aforism.

Publicații

  • Felia amară – proză scurtă, Ed. Euphorion, Sibiu, 1994
  • Povești din pădurile fanteziei, povestiri pentru copii, Ed. Emia, Deva, 1998
  • Ridicarea în genunchi – roman, Ed. Albatros, București, 1999
  • Socrate poetul – prozo-poeme, Ed. Charmides, Bistrița, 2000
  • Așteptând-o pe Godette – teatru, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2003
  • Sfîșierea sau a doua venire – povestiri , Ed Grinta Cluj, 2006
  • Zile pe Someș, Ed. Charmides, Bistrița, 2008
  • Țara ascunsă, roman, Ed. Charmides, Bistrița 2012