Anul apariției: 2014
Gen: culegere de texte si obiceiuri
Număr de pagini: 120
Dimensiuni (cm): 15x21
ISBN: 978-606-8513-41-6

Preţ (RON): 13

Descriere

“Scriitorul Gavrilă Florea a publicat recent, la Editura „Charmides”, volumul „Datini, credinţe şi obiceiuri”, un studiu etnografic al Văii Blăjenilor din apropierea Bistriţei, muncă întinsă pe parcursul mai multor decenii de cercetare, culegere de folclor şi aşezare a textului.
Autor al mai multor volume de beletristică, Gavrilă Florea, venind din Târlişua lui Rebreanu, este un scriitor cu o mentalitate diferită de a celor care au deviza „Anul şi cârlanul”, convinşi că trebuie să publice foarte mult, ca să fie ţinuţi minte. Conjudeţeanul nostru a publicat volumele de proză „Fagurele vieţii” şi „Nările lui Hrihor”, iar poezie, în „Culoarea singurătăţii”, Editura „Gloria” din Cluj-Napoca (2002). S-ar putea să existe şi altele, care să nu ne fie cunoscute, deoarece discreţia este una dintre însuşirile scriitorului aşezat, egal cu sine, cu crezul său peren, creştin şi românesc, probabil argumentul realizării volumului, dedicat culturii noastre populare din Valea Blăjenilor.
Apărută cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură, cartea este însoţită de Cuvântul înainte al dr. Gavril Ţărmure, directorul instituţiei şi cunoscut manager cultural, care scrie: „Gavrilă Florea a reuşit, cu acribie de cercetător şi pasiune literară, să ofere o carte în care prinde miezul trăirii în lumea satului şi, credem noi, că orice cititor are în ea încă un îndreptar şi un instrument de lucru cu care să pătrundă în tainele acestei vieţuiri magice”.” – Victor Stir

(http://www.mesagerul.ro/2014/03/11/gavrila-florea-datini-credinte-si-obiceiuri)