Anul apariției: 2008
Gen: Poezie
Număr de pagini: 98
Dimensiuni (cm): 14 x 19
ISBN: 978-973-7659-31-6

Preţ (RON): 15

Descriere

“Puţin mediatizată, bistriţeanca Ana Dragu (Păpuşa de ceară, Editura Charmides, 2008) este totuşi o voce lirică dintre cele mai remarcabile, situată undeva la graniţa dintre poezia „deprimistă” a Ruxandrei Novac şi butaforiile baroce ale fantaştilor din familia spirituală a lui Teodor Dună, Dan Coman sau Claudiu Komartin.

O fantezie „bolnăvicioasă”, urmărită obsesiv de imaginile de descompunere dă consistenţă tablourilor apocaliptice ale Anei Dragu, iar vizionarismul „negru” se suprapune perfect în poemele ei peste o mişcările unei conştiinţe traumatizate, care a privit până în adâncimile cele mai înfricoşătoare ale neantului. Textele din Păpuşa de ceară se articulează astfel cât se poate de convingător într-un „tratat de descompunere” elaborat cu mijloacele poeziei, iar autoarea lor ne convinge că este o poetă în înţelesul deplin al cuvântului, căreia comentatorii fenomenului literar ar trebui să-i acorde atenţia cuvenită.”
Octavian Soviany

“Unul din cei mai buni poeţi tineri de azi e o poetă. Păpuşa de ceară, a doua carte a Anei Dragu, e doldora de poeme frumoase şi triste, de o visătorie feroce, cu autofagii suave şi erotisme crâncene, descinse pe linie surrealistă din Gellu Naum şi pe linie expresionistă din Ioan Es. Pop şi Teodor Dună. Sângele din poezia ei e, cum se vede, albastru.”
Radu Vancu, O carte într-o frază.